6 fisketips för nybörjaren

6 fisketips för nybörjaren

Är fisket ett nyvunnet intresse som du vill utveckla och lära dig mer om? Då har du hittat rätt! Det är något visst med att ge sig ut på fisketur en tidig morgon, och dessutom är det ett perfekt sätt att komma ut i naturen och få frisk luft – antingen helt själv eller med en vän som delar ditt intresse.

1. Fiska under rätt tid på dygnet

När det är svalt väder håller sig fisken nära ytan och under varma sommardagar trivs den bäst nära botten. På sommaren är det därför kvällar och tidiga morgnar som är bäst för fiske. Hur fisken beter sig när det regnar råder det delade meningar om. Vissa menar att fisken inte trivs då och att chansen för fångst därmed är minimal. Andra påstår tvärtemot att regndropparna piskar upp ytvattnet och gör att det blir rikare på syre vilket i sin tur gör att fisken blir livligare och chansen för napp ökar. Prova och se vad som funkar där du fiskar!

2. Välj rätt spö

Som nybörjare är det lätt att gå vilse i djungeln av olika sorters spön, rullar och andra tillbehör. Men ta det lugnt, det finns ingen anledning att köpa på sig massor av utrustning för att komma igång med fisket. Ett bra spö för nybörjaren – men även för den erfarne fiskaren – är ett haspelspö. Ett sådant spö är konstruerat så att risken är mindre att linan trasslar sig samtidigt som det också är enklare att göra längre kast.

3. Välj rätt fiskedrag

När det är dags att välja fiskedrag behöver du först veta vilken typ av fisk du vill fånga. En tumregel är att försöka hitta ett drag som liknar det fisken äter, både till utseende och till färg. Ett för stort drag kan skrämma iväg fisken, och ett alltför litet drag kan i stället verka ointressant. I varmare vatten bör du satsa på ett drag med mer rörelse, och i kallare vatten är det bättre med ett som rör sig mindre.

4. Fiska effektivt med solfjäderkast

Att fiska med solfjäderkast innebär, precis som det låter, att du kastar efter formen på en solfjäder. Om du fiskar från land kastar du ditt första kast lite åt vänster och jobbar dig sedan åt höger. När solfjädern är komplett och du har fiskat av området kan du bege dig till en ny plats och upprepa proceduren. Det kan vara bra att tänka på att 90 % av fisken befinner sig i 10 % av sjön, och det är viktigt att hela tiden röra på sig för att lokalisera den.

5. Skriv fiskedagbok

När du lyckas få napp är det oftast inte en slump, men det kan också vara svårt att veta vad du gjorde rätt. När du får fångst kan det därför vara bra att anteckna tid, datum, plats och vilken utrustning du använde. När du har samlat tillräckligt mycket data kan du möjligen utläsa ett samband mellan hur du fiskar och när du får fångst.

6. Att introducera barn till fiske

Är du själv rutinerad fiskare och vill introducera dina barn i intresset? För ett barn kan det vara både roligt och motiverande att få till exempel en egen ask med fiskedrag och krokar. Då är det självklart även viktigt att förmedla betydelsen av att behandla spetsiga krokar och andra föremål med försiktighet. Innan det är dags att ge sig av på den första fisketuren kan det vara bra att tillsammans öva på att kasta med spöet utan krok på till exempel en gräsmatta eller gårdsplan för att få en känsla för spöet.